Lurer du på hva en eiendomsmegler i Trondheim koster? Trondheim tilbyr flere av landets mest populære meglerselskaper. Prisene på meglertjenesten er imidlertid varierende og det kan være utfordrende å få oversikt. Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på meglertjenesten, inkludert hvordan du kan spare penger, hva som er inkludert i prisen, gode råd og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Eiendomsmeglere tilbyr meglertjenester innen kjøp og salg av eiendom. En autorisert megler må ha en bachelorgrad i eiendomsmegling og 2 års praksis.
En eiendomsmeglers arbeidsoppgaver er mangfoldige og innebærer mer enn å sette en prisantydning og avholde visning. Meglere gjør befaring av eiendom, gjennomfører verdivurdering og fastsetter E-takst. Ut i fra dette blir megler og selger enige om en prisantydning. En meglers arbeidsoppgaver inkluderer utvikling av salgsstrategi og rådgiving vedrørende oppgraderinger av boligen og boligstylist. En megler tilrettelegger boligen før visning, foto og presentasjon. Arbeidet omfatter utarbeiding av prospekt og markedsmateriell, samt kontakt med potensielle kjøpere. En eiendomsmegler arrangerer og gjennomfører visninger og budrunde. De henter og håndterer alle nødvendige offentlige dokumenter tilknyttet boligen og salget, driver kjøpshjelp og ferdigstiller oppgjøret. Noen meglerkontorer tilbyr også flyttehjelp i tillegg til de tradisjonelle meglertjenestene. Noen driver også utleiemegling.
En lokalkjent eiendomsmegler med lang fartstid og høy kompetanse på den type bolig du skal selge vil gi deg en trygg og god salgsprosess. Eiendomsmeglere er svært gode på å skape interesse for eiendom. De vet hvilke knapper å trykke på i salgsprosessen, og kan slik bety mye for salgsprisen på boligen din. Benytt derfor god tid til å undersøke aktuelle meglere i ditt nærområde. Trondheim tilbyr en rekke anerkjente meglerkontorer som opererer i ulike deler av byen. Hvor lang tid det tar å selge en bolig varierer, men megleroppdraget har en tidsramme på 6 måneder. Dersom du ønsker en kortere oppdragstid kan dette avtales med megler.
Med store variasjoner er det nærmest umulig å estimere en gjennomsnittspris for et boligsalg, men man må regne med at kostnadene vil passere 100.000 kroner. Faktorer som spiller inn på prisen er type bolig, boligens prisklasse, sted, reisevei, valg av megler/meglerkontor osv. På meglerkontorenes hjemmesider finnes prisoverslag, men det er svært utfordrende å sammenligne disse da kostnadspostene gjerne er ulike. For et presist pristilbud kreves det at du kontakter meglerne direkte. Ikke glem å spørre om det er utgifter som ikke er opplyst om i prisoverslaget.
Den største utgiftsposten ved et boligsalg er provisjonen til megleren. Provisjonen regnes ut fra en prosent av salgsummen på boligen. Meglerens provisjon øker slik lik prisen på boligen. Prosenttallet ligger som regel et sted mellom 1-4%. Slik vil meglerkostnadene komme an på oppnådd salgssum. Du kan også velge å betale megleren en pris per time. Vanlig timepris for en megler er ca.2000 kroner. Merk at det er utfordrende å estimere hvor mange timer et boligsalg tar, og det er derfor viktig at antall estimerte timer føres i oppdragskontrakten.
Det er verdt å merke seg at meglere også opererer med en minstesum for oppdraget. Minsteprisen for megleroppdraget er som regel på rundt 40.000 kroner.
Når du skal selge bolig tilkommer det flere faste utgifter utover meglerprovisjonen. Du må budsjettere med utgifter til henting av nødvendig dokumentasjon, markedsføring, forsikringer og utarbeidelse av prospekt. En stor kostnadspost ved boligsalg er gebyrer, som oppstartgebyr/ tilretteleggingsgebyr, administrasjonsgebyr og oppgjørsgebyr. Da det er utfordrende å skaffe seg oversikt over de ulike kostnadspostene er det viktig at du ber megleren legge frem dette. Vær obs på enkle prisoverslag. Kommer du over enkle overslag må du finne ut av hvilke kostnader som ikke er ført opp. En megler vil gi deg den fulle oversikten.
Det er store summer involvert i et boligsalg. For å kartlegge hva som er inkludert i prisen er det verdt å skille mellom meglerens provisjon og prisen for hele boligsalget. Meglerprovisjonen inkluderer provisjonen til megleren, ikke utgifter som markedsmateriell og forsikringer.
For en utenforstående er det svært vanskelig å få oversikt over de ulike utgiftspostene som er involvert i et boligsalg. Meglerkontorene opererer med svært ulike prisoverslag, noe som gjør sammenligningsgrunnlaget dårlig.
Her lister vi noen av utgiftspostene som inngår i et boligsalg. Merk at prisene på tjenestene er svært varierende. Ta kontakt med meglerne for nøyaktige priser.
Meglerselskapets inntektsposter
Markedsføringskostnader
Gebyrer og andre utgifter
Kjøpers omkostninger
Mange lurer på hva provisjon egentlig innebærer. Provisjon er en prosentvis beregnet godtgjørelse som megleren (eller andre mellommenn) får for utførelse av gjennomført oppdrag. Den vanligste betalingsmodellen for meglertjenesten er nettopp prosentvis provisjon av salgssummen på boligen. Meglerens provisjon vil ved denne typen betalingsmodell øke parallelt med prisen på boligen. Provisjonsprosenten ligger typisk et sted mellom 1- 4%.
Provisjonsprosenten settes ut i fra meglerens kompetanse og erfaring, meglerens vurdering av markedet, forventet salgssum, avstander, antatt tidsbruk og lignende. Frem til 2008 opererte gjerne meglere med progressiv provisjon, som innebærer at den prosentvise godtgjørelsen øker når salget når en viss sum. Dette er ikke lenger tillatt.
Merk at eiendomsmeglere også tar en minstepris for jobben. Minsteprisen er gjerne rundt 40.000 kroner. Provisjonen betales når salget er gjennomført.
Mange synes meglertjenesten er svært kostbar. Dersom du ønsker å spare penger kan du følge disse rådene:
Gjør en grundig sammenligning av ulike aktører og priser: Hent informasjon og sammenlign uforpliktende tilbud fra flere meglere. Vær obs på at det ikke er sikkert at det som ser rimeligst ut ved første øyekast faktisk er det. Ta kontakt med meglerne direkte og be de legge frem detaljerte prislister.
Forhandle om pris: Mange synes det er ubehagelig å forhandle om pris, men dette bør man absolutt gi et forsøk. Flere erfarer at man kan få store priskutt ved forhandling.
Velg en lokal megler: Velger du en megler i ditt lokalområde unngår du utgifter i forbindelse med reisevei. Den lokale megleren vil ha god kjennskap til aktiviteten i markedet. Med sin kunnskap og erfaring kan megleren være med å øke verdien på boligen din.
Sjekk prisene i din bank: Dersom du velger megler fra din bank får du gjerne et rimeligere tilbud.
Rabatter i boligbyggelag: Som medlem i boligbyggelag får du ofte rabatt på meglertjenester. Undersøk hvilke boligbyggelag som er aktuelle i ditt tilfelle.
Benytt en selvhjelpstjeneste: De senere årene ser man en økende interesse for å gjøre deler av boligsalget selv. Det er mye penger å spare, men et boligsalg er også en svært komplisert prosess. Det kan derfor være nyttig å ta i bruk en selvhjelpstjeneste som støtte ved et privat boligsalg. En selvhjelpstjeneste tilbyr flere meglertjenester, og du kan hente de du har bruk for.
Privat boligsalg: Noen ønsker å selge boligen på egenhånd. Hva angår sparepotensialet er dette stort ved å droppe megler. Det vil si, du sparer mye på selve meglerinvesteringen, men det er ikke sikkert du sparer penger til syvende og sist. Med en meglers kompetanse og erfaring vil man mest sannsynlig kunne generere mer interesse og presse prisen på boligen opp. Det er med andre ord ikke sikkert man klarer å oppnå samme pris for boligen på egenhånd. Vurder derfor å selge selv nøye.
Det kan være svært utfordrende å oppnå tilstrekkelig oversikt over kostnadene som inngår i et boligsalg. Meglerkontorene opererer med relativt ulike oppsett på prisoverslagene, og det er derfor vanskelig både å sammenligne meglere og å vite hva som er inkludert i kostnadspostene. For å kartlegge alle utgifter må du ta kontakt med meglerkontorene direkte.
Hovedfordelene ved å engasjere en eiendomsmegler til å gjøre boligsalget er at megleren er spesialist på boligmarkedet og salg av eiendom. En megler vet hvordan generere interesse for din bolig og kan skape fart i en budrunde. Undersøkelser viser at boligkjøpere foretrekker en megler fremfor en privat selger. Med en eiendomsmegler kan du være trygg på at du får et trygt og godt salg, innenfor de lover og retningslinjer som gjelder.
Ved boligkjøp/salg er det store verdier på spill. Da er det også naturlig at man blir enda mer prisbevisst enn normalt. Når du søker megler i Trondheim er det imidlertid viktig at du vurder meglerens referanser, erfaring, kompetanse, tilgjengelighet, nettverk, tidsbruk og lokalkunnskap, i tillegg til pris. Selv om kostnadene kan synes høye kan det allikevel være lurt å investere i en faglig sterk megler med god kjennskap til markedet det megles i. En sterk megler kan sikre deg et svært godt boligsalg. I Trondheim finner du flere av landets mest populære meglerkontorer.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg