Vil du vite mer om boligstyling? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om boligstyling og hvordan du best mulig klargjør boligen for salg. Du får vite hva en boligstyling innebærer, hva det koster, hvordan du kan redusere kostnadene, og ikke minst får du en rekke nyttige tips og råd. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Når man skal gjøre en bolig klar for salg, foretar man en boligstyling. Det vil si at man gjør grep i boligen for å fremheve boligens kvaliteter, i håp om å få høyest mulig pris når boligen skal selges.
I dagens marked ligger det til enhver tid mange boliger til salgs. Om man skal vekke interessen til potensielle kjøpere, er det nødvendig å få folk til å komme på visning. For at du til slutt skal ende opp med den prisen du ønsker, bør du style boligen slik at interessenter kan se for seg at de bor i boligen, og ikke minst se for seg at de trives der. I dette ligger at man bør gjøre boligen både nøytral og innbydende, slik at så mange som mulig får lyst til å legge inn bud til slutt.
Det kan lønne seg å fjerne en del gjenstander og møbler, for å få rommene til å se større og ryddigere ut. Det kan også være aktuelt å flytte på ting som passer bedre andre steder, og ofte gjør man innkjøp av mindre interiørartikler og pyntegjenstander for å piffe opp innredningen. I mange tilfeller kan det være lurt å sparkle og legge på et malingstrøk eller to. Det som kan være vanskelig er å skjønne hvor man skal "sette inn støtet" for å gjøre det lille ekstra. Det kan rett og slett være vrient for en boligselger å vite hva som er smart å gjøre før salg, og mange engasjerer derfor en stylist. Interiørkonsulenter har spesialisert seg på å style boliger klare for salg, og en del samarbeider også med meglere.
For å få en forståelse av boligstyling og hvilke tjenester som tilbys av boligstylister, har vi snakket med Siri Haust, daglig leder Din Boligstylist. - Målet med boligstyling er å tiltrekke flest mulige potensielle kjøpere. Flere interessenter maksimerer prisen, sier understreker hun.
En boligstyling kan variere i omfang. Noen har en times veiledning med en interiørkonsulent som gir tips og råd, før man så gjør jobben selv. Andre foretrekker å få et firma eller en konsulent til å gjøre hele jobben. Enkelte foretrekker å gjøre alt på egenhånd.
Mange blir overrasket over hvor stor forskjell det kan være på en bolig før og etter boligstyling. Noen enkle grep kan få boligen til å fremstå helt ulik slik den var før.
- Boligstyling kan gi både raskere salg og høyere pris da det appellerer til en større gruppe av potensielle kjøpere, da boligen fremstår upersonlig og luftig, forteller Haust.
Å benytte seg av en stylist kan være appellerende, men hva koster det egentlig å benytte seg av en boligstylist? Hvordan finner man en god og rimelig stylist og hvordan foregår hele prosessen? Dette får du svar på videre i denne guiden.
En boligstyling kan variere mye i pris, alt etter hvilket omfang av styling man ønsker. Mange boligstylister har inngått samarbeid med eiendomsmeglere, slik at prisen som regel vil være bakt inn i sluttsummen du betaler megler for salg av boligen. Hvis du velger en boligstylist på egenhånd, kan man i de fleste tilfeller velge om man betaler på timesbasis eller en pakkepris for hele stylingen.
På noen av boligstylistene sine hjemmesider finner man konkrete priser, mens mange skriver at de oppgir pris på forespørsel. Det er vanskelig for aktører å komme med konkrete priser uten å ha vært på befaring. De trenger å få en forståelse for hvor mye styling som vil være lønnsomt eller nødvendig for akkurat din bolig. Vi anbefaler i alle tilfeller å undersøke referanser og bilder fra tidligere jobber stylisten har gjort. Kanskje har for eksempel konsulenten en type stil som ikke passer din smak. Da er det greit å finne ut av dette på forhånd. Ofte kan megleren din foreslå gode boligstylister, men husk også at disse har en avtale om samarbeid. Du kan derfor også sjekke andre stylister på egenhånd for å sammenligne.
Det finnes ulike type stylingpakker du kan velge mellom, hvor stylisten enten er helt eller delvis involvert. Hvor mye du ønsker å involvere stylisten avhenger av hvor mye du ønsker å gjøre selv eller hva du har økonomisk mulighet til. Dette er de ulike pakkene du kan velge mellom:
Full boligstyling: Hvis du velger at stylisten skal ta seg av hele stylingen, koster dette alt fra 15.000 til 40.000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen, samt hvilken aktør du bruker. Gode og erfarne stylister tar naturlig nok mer i pris enn de mindre erfarne. Full styling benyttes i de tilfellene der boliger er helt tomme. Her stiller stylisten med alt fra møbler til pyntegjenstander. Prisen inkluderer derfor også leie av møbler. Enkelte konsulenter har for øvrig også egne stylingpakker for blomster og uteområder.
Delvis boligstyling: Dette innebærer at alt av møbler som befinner seg i boligen fra før blir stående, mens stylisten stiller med planter, tepper, lamper og diverse pyntegjenstander. Prisene for denne pakken ligger på alt fra 7.000 til 20.000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen.
Veiledning: Dette er det rimeligste alternativet, og innebærer først og fremst en samtale med en konsulent som gir deg tips og råd. Deretter utfører du stylingen på egenhånd. Veiledningen foregår slik at interiørkonsulenten kommer hjem til deg og går gjennom boligen med deg, og noen sender deg en rapport med forslag til endringer i etterkant. Prisen ligger vanligvis rundt 2.500 kroner.
Siste finpuss: En siste finpuss vil si at man kan utvide veiledningen, slik at boligstylisten kommer tilbake når bildene skal tas av boligen, for å gjøre siste finpuss. Konsulentene bruker da det som allerede er i boligen, og legger på dette tidspunktet ikke til nye elementer. Dette koster vanligvis fra 2.500 kroner.
Det kan i utgangspunktet synes å være kostnadskrevende å style en bolig før salg. Da kan det være verdt å huske at det i de aller fleste tilfeller lønner seg. Meglere ville aldri sagt at det var en god idé, om de ikke erfarte å få høyere priser på stylede boliger, enn hva de får på boliger som ikke styles. De er like interessert som selger i å tjene penger.
Potensielle tilleggsutgifter man må være oppmerksom på er leie av møbler over en lengre periode. Ofte er leie av møbler inkludert i prisen i et gitt antall uker. Hvis boligen ikke blir solgt innen disse ukene, og du har behov for flere visninger, må du som oftest betale for å leie disse møblene videre. Hvis du ikke ønsker å ha de stående hjemme i løpet av denne tiden, eller hvis det tar litt tid før du får returnert møblene, er det fullt mulig å benytte seg av et minilager eller et korttidslager i mellomtiden.
Trygghet å bruke meglers anbefalning: Det finnes svært mange boligstylister i landet. Når man skal velge en stylist, kan det være smart å se på referanser og hva slags boliger vedkommende har stylet før. En del meglere har også faste interiørkonsulenter de samarbeider med, og som de kan sette deg i kontakt med. Det kan for mange være en trygghet i å velge en boligstylist som megleren anbefaler. Med tanke på at en megler er like interessert som deg i å oppnå en god pris for boligsalget, vil de naturlig nok anbefale en interiørkonsulent de har god erfaring med.
Anbudsprosess: Hvis du ønsker å lete deg fram til en boligstylist på egenhånd, bør du skaffe tilbud fra flere aktører. På denne måten kan du sammenligne priser. Ikke minst kan du sammenligne tidligere arbeid stylistene har gjort, for å se om de er en god match for deg. Meglere kan også ofte anbefale flere ulike stylister som du kan velge blant.
Befaring: De fleste stylister og konsulenter kommer til boligen for å foreta en veiledning, helt uavhengig av hvilken stylingpakke du velger. De går da rundt i alle rom, inkludert uteområdene, og gir forslag til endringer. Forslagene kan basere seg på valg av farger, møblering og pynting. Av og til foretas også veiledning over internett, hvis dette av praktiske årsaker er den beste løsningen.
Målgruppe: Når man skal vurdere hvilke grep som bør gjøres med boligen, er det viktig å se det i sammenheng med målgruppen for boligen. Selger man i et område som er populært blant barnefamilier, er det viktig å vise hvor hyggelige barnerom boligen har. Sikter man seg derimot inn på en eldre målgruppe, er det gjerne viktigere å fremheve et hyggelig og lettstelt uteområde. I alle tilfeller er det lurt å forberede seg tidlig. Hvis du for eksempel ser at du bør male et rom eller sette opp en vegg, kan dette være tidkrevende. Sett derfor av god tid til å planlegge hvordan du ønsker å fremheve boligen og til hvilken målgruppe!
Etter befaring: Etter at boligstylisten har vært på befaring hjemme hos deg, kan du selv velge hvor mange av rådene og tipsene du benytter deg av før fotografen kommer for å ta bilder av boligen. Du kan også velge å hanke stylisten tilbake for en siste finpuss rett før fotografering, for å være sikker på å få et best mulig resultat. Stylisten kan da finpusse alt fra tekstiler, belysning og pynt, til småmøbler, blomster og planter. Alt må i disse tilfellene allerede være tilgjengelig i boligen, da stylisten ikke tar med noe ekstra til "finpussen".
Full styling og leie av innredning: Du kan også velge full styling, som vil si at konsulenten, i dialog med deg, utfører hele stylingen. Stylisten innreder boligen før fotografen kommer, og selger leier da alt av innredning og gjenstander i den tiden boligen ligger for salg. Leieavtalen har som regel en varighet på seks uker, men med mulighet for forlengelse mot ekstra kostander, dersom boligen ikke blir solgt innen disse ukene.
Utepakker og blomsterpakker: Sist men ikke minst er det en del boligstylister som tilbyr både "blomsterpakker" og "utepakker". Dette betyr at også uteområdene blir satt opp så tiltalende som mulig. Dersom en bolig har uteområder, enten det er en hage, terrasse eller balkong, er disse mye verdt, og derfor viktig å få vist skikkelig frem.
Det er fullt mulig å style en bolig selv før salg. Kanskje har du øye for fine detaljer, eller kanskje vil du simpelthen ikke ta deg råd til en boligstylist. I alle tillfeller kan det være lurt å ta seg råd til den rimeligste varianten, som er veiledning av en interiørkonsulent. Ofte ser de ting du ikke ser, selv om du har et aldri så godt øye for interiør og pynt. Interiørkonsulenten kan se objektivt på boligen og gi tips og råd om hva som bør gjøres for å appellere til størst mulig kjøpegruppe. De kan også snakke av erfaring! Dette besøket kan med fordel gjøres en tid før boligen er planlagt lagt ut for salg.
Rydd og fjern ting: Når man har mottatt rådene fra veiledningen, kan man velge hvilke at tipsene man vil benytte seg av og ikke. I alle tilfeller, veiledning eller ei, bør du rydde skikkelig overalt og plassere møbler, gjenstander og andre ting som ikke passer inn i boligstylingen, på et lager - for eksempel et minilager eller korttidslager. Når ting er fjernet, kan det gjerne føles tomt og nakent i boligen. - Det er nødvendig å fjerne overflødige møbler slik at boligen fremstår større. Alle personlige bilder og eiendeler må også fjernes da den potensielle kjøperen trenger å se for seg sine egne møbler i boligen. jo mer upersonlig boligen fremstår, desto lettere kan kjøperen se for seg å bo der, understreker Siri Haust i Din Boligstylist. Det er viktig å huske at man ikke lenger skal se på boligen som sitt hjem, men som et salgsobjekt som skal selges.
Vinduer og blanke flater: Hvis man har fått råd om å male, sparkle eller gjøre andre ting, er dette nå på tide. Alle vinduer må vaskes innvendig og utvendig, alle blanke flater som speil og glassdører må skinne, og skap og boder må organiseres og ryddes.
Få rommene til å se større ut: Deretter må interiøret plasseres hensiktsmessig. Ha i tankene at rommene skal se størst mulig ut. Fjern derfor unødvendige ting, møbler og andre ting som kan skape rot og samtidig få rommene til å se mindre ut enn de er. Stua, som er det mest brukte oppholdsrommet, bør innby til både hygge, avslapning og sosialt samvær. Sørg for å ha noen fine puter i sofaen og et matchende teppe dandert på kanten. Levende lys, blomster og planter er også alltid en slager. I tillegg kan et par fargerike og elegante bilder piffe opp rommets atmosfære.
Skap en konsekvent stil: Det er viktig at det skapes en helhet og konsekvent stil gjennom hele boligen, og at du appellerer til den riktige kjøpegruppen. Det kan derfor i mange tilfeller være en fordel å la en interiørkonsulent komme å se over boligen og gjøre en siste finpuss. På denne måten sørger man for at alt er helt perfekt før fotgrafen kommer og bildene havner i annonsen.
Det er strengt tatt ikke nødvendig å style boligen før man skal selge den. Det er ingenting som tilsier at man ikke kan ta bilder eller ha visning av boligen akkurat slik den er. Erfaring fra meglere både i Norge og i utlandet tilsier dog at målrettet og gjennomtenkt styling både gjør at flere kommer på visning, og at boligen selges raskere enn om man ikke gjør det. Med en styling er det rett og slett lettere å ta gode bilder. Samtidig får potensielle kjøpere mer ut av visningene. Det er derfor sterkt anbefalt at man styler boligen før salg.
Mange kvier seg for å gjennomføre en boligstyling - både fordi det er krevende å måtte rydde skikkelig og få tak i nye eller andre møbler og interiørartikler, og fordi det gjerne vil ende opp med å koste en del. Får man derimot en høyere salgssum for boligen enn man ville fått uten stylingen, vil de fleste likevel mene at det er verdt det. Hvorvidt du trenger en boligstylist eller ikke, kommer helt an på boligens utgangspunkt, din økonomi og ikke minst hvor mye du ønsker å legge i en styling. En ting er i alle fall sikkert: En profesjonell konsulent vil, i motsetning til deg, kunne se på boligen med et objektivt blikk, og dermed legge bort etablerte følelser du som eier allerede har. På denne måten vil konsulenten ha lettere for å fjerne ting og gjøre endringer, og resultatet blir da som regel bedre.
Det er mange ting å huske på når man skal style en bolig før salg, enten man velger å gjøre det selv eller om man bruker en profesjonell boligstylist. De følgende punktene er ment som en huskeliste, enten til samtale med stylisten eller for sin egen del:
Sammenlign ulike meglerkjeder i Norge før du henter inn tilbud på ditt boligsalg.
Gjør smarte meglervalg