Lurer du på hva tjenestene til Eiendomsmegler 1 koster? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om Eiendomsmegler 1 sine priser, inkludert meglerens provisjon, hva som er inkludert i prisen og hvordan du kan spare penger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Flertallet av de som selger bolig benytter en eiendomsmegler i prosessen. Både boligkjøp og boligsalg er strengt lovregulerte virksomheter, og en eiendomsmegler sørger for at dette skjer på en korrekt måte. Det kreves autorisasjon for å drive som megler.
For å bli eiendomsmegler må man ha fått eiendomsmeglerbrev av Finanstilsynet. Dette får man først etter å ha bestått eksamen i eiendomsmegling (3-årig studie) i tillegg til minst to års praksis i etterkant.
Arbeidsoppgavene til en eiendomsmegler innebærer mer enn å lage annonse og å arrangere visning. Eiendomsmegleren må også:
Hvor mye en eiendomsmegler vil koste, varierer ut i fra flere faktorer. Både sted, meglerens erfaring og selve boligen er forhold som spiller inn. I tillegg kan konkurranse mellom meglerne i stor grad være med å påvirke prisen. Gjennomsnittlig er den totale boligsalgskostnaden i Norge i underkant av 100.000 kroner.
En eiendomsmegler får normalt sett en provisjon av salgsprisen. Derfor vil også prisen for å selge bolig variere ut i fra hvor mye den blir solgt for. Hos Eiendomsmegler 1 ligger provisjonen på mellom 1 - 3,5 % av salgsprisen.
Eiendomsmeglere er også pålagt å kunne tilby timespris. Eiendomsmegler 1 tar mellom 2.000 - 2.500 kroner i timen, litt avhengig av hvor i landet du holder til. Direkte tilleggskostnader, som for eksempel innhenting av nødvendig dokumentasjon, kommer i tillegg. Timespris kan være en praktisk betalingsmodell for de som selger bolig selv og kun trenger hjelp til deler av salgsprosessen.
Normalt sett har eiendomsmeglere en minimumsprovisjon, altså et beløp provisjonen ikke kan bli lavere enn. Hos Eiendomsmegler 1 ligger minimumsprovisjonen på mellom 27.000 – 47.000 koner, avhengig av hvor i Norge du skal selge bolig. Dette kan være et lurt valg om du skal selge en billig bolig.
Det er viktig å se på det totale kostnadsbildet og hva som er inkludert i tilbudet fra megler når man beregner kostnader rundt boligsalget. Det er ikke kun meglerprovisjonen man må betale, en rekke andre kostnader må også dekkes. Under ser du en oversikt over Eiendomsmegler 1 sine kostnader. Prisene varierer mye basert på hvor i Norge ditt lokale foretak ligger, men også basert på boligens størrelse og oppdragets omfang generelt.
Hos Eiendomsmegler 1 må du i tillegg til provisjonen, også betale for:
Markedsføringspakkene varierer i pris og innhold. For å enklest mulig sammenligne meglertilbud bør du be megleren om å skille markedsføringspakken fra selve meglerkostnadene.
Andre poster som kommer i tillegg hos Eiendomsmegler 1 er blant annet tinglysning av pantedokument (450 – 600 kr), innhenting av kommunale opplysninger (0 - 3.300 kr), grunnboksutskrift (ca. 200 kr), nyannonsering eller løfting av annonsen på finn.no (1.000 – 1.500 kr) og opptrykk av ekstra salgsoppgaver (100 – 150 kr pr stk). Boligselgerforsikring vil også komme som et tillegg, og prisen på dette får man ved etterspørsel fra megler.
Dersom boligen din er del av et sameie, boligaksjeselskap eller borettslag vil det også kunne forekomme tilleggskostnader. Ut i fra forretningsføreren sin pris tar Eiendomsmegler 1 opp til 6.500 kroner for enten eierskiftegebyr eller innhenting av opplysninger fra forretningsfører.
Når du får tilbud fra en eiendomsmegler, inkluderer det en prosentvis provisjon av salgssummen. Denne prosenten er fast og vil øke eller synke i takt med hva boligen blir solgt for. Jo mer en bolig blir solgt for, jo mer vil eiendomsmegleren tjene.
Hos Eiendomsmegler 1 ligger provisjonen på mellom 1 – 3,5 %. Både forhold i markedet, antatt arbeidsmengde, avstander og forventet salgssum er med å påvirke størrelsen på provisjonen.
Det er selger som betaler for meglerens tjenester. Det er fri avtale mellom kjøper og selger angående hvem som betaler dokumentavgiften på 2,5 % av markedsverdien, men vanlig praksis er at kjøper betaler for dette.
Normalt sett vil honoraret til eiendomsmegleren i Eiendomsmegler 1 bli trukket fra oppgjøret når salget er ferdigstilt. På den måten vil selgeren ha fått betalt for boligen og vil derfor ha tilgjengelige penger til meglerhonoraret. Men i noen tilfeller kan det likevel hende at megleren ønsker betaling før kjøpesummer har blitt overført, men dette vil i så fall være spesifisert i kontrakten.
Det finnes ulike systemer for prising av meglertjenester. Mest vanlig er en fast prosentsats i forhold til salgssummen, men man kan også velge å betale timespris. Det har blitt slutt på at meglere kan tilby progressiv provisjon, altså at provisjonssatsen øker over et visst nivå. Eksempelvis kunne megleren få 1,5 % opp til 4 millioner kroner og 4,5 % på alt overskytende, men dette er ikke lenger lovlig praksis.
I stedet for å la en eiendomsmegler gjøre salgsjobben, kan man velge å selge boligen sin selv. Da vil du spare penger ved at du blant annet slipper å betale meglerprovisjon. Hvor mye penger dette innebærer avhenger av hvor mye man selger boligen for. En bolig solgt til 4 millioner kroner og en meglerprovisjon på 1,5 % vil utgjøre 60.000 kroner man kan spare. Man vil ved siden av dette kunne spare på tilleggskostnader som blant annet annonsering, fotografering, visninger, prospekt og oppgjørshonorar.
Det å selge selv er tidkrevende og forutsetter at du har satt deg inn i det juridiske rundt salget. Som privat selger tar man en risiko ved at man står juridisk ansvarlig. Feil kan bli svært kostbare når man selger selv. Dersom man ikke føler seg trygg på prosessen, kan det være lurt å overlate jobben til en profesjonell. Alternativt er det flere aktører som tilbyr å hjelpe til med deler av salgsprosessen. Eiendomsmegler 1 tilbyr også timespris, som gjør det mulig for deg å få hjelp til ønskede oppgaver.
Det finnes mange forskjellige eiendomsmeglere og andre aktører som tilbyr hjelp med boligsalget. Selv om du som selger tror du har fått et godt meglertilbud, kan du spare penger på å innhente tilbud fra flere aktører.
Ved å innhente tilbud fra flere aktører kan man sammenligne prisene. Dette kan man for eksempel gjøre ved hjelp av anbudstjenester. Da er det viktig å se på hva som er inkludert i prisen og hvordan det tenkes at jobben skal bli gjennomført. Det tilbudet som først virker best trenger ikke nødvendigvis å være det. Du kan for eksempel velge å få flere tilbud fra eiendomsmeglere i nærheten av deg via vår gratistjeneste her på Meglersmart.
Et lurt tips er å alltid sjekke om takst/ tilstandsrapport, annonsering og eierskifteforsikring er inkludert i tilbudet du får. Disse kostnadene kan nemlig bli fakturert direkte fra andre enn megler.
Dersom de ulike meglertilbudene er ganske like, vil det være vanskelig å forhandle på prisen. Men hvis et av tilbudene er dyrere og dette er det man ønsker, vil det være en mulighet å forhandle. Da kan man for eksempel formidle at man ønsker denne megleren, men at du har fått en bedre pris hos noen andre. Ved å prute på denne måten kan man spare mellom 10.000 og 30.000 kroner.
Ofte gjenspeiler prisen det man betaler for. Har megleren en god salgshistorie bestående av raske salg til høye priser, vil denne megleren sannsynligvis prise seg noe høyere. Som selger bør man også ta dette til betraktning når man velger megler - å investere i en god megler kan resultere i at du får mer for boligen din.
Når du vurderer om du vil ta i bruk en Eiendomsmegler 1, er det noen ting som er greit å tenke over. Først og fremst må man være oppmerksom på hva som inngår i prisene til eiendomsmegleren. Er det kostnader som ikke er inkludert? Hvordan kan dette påvirke prisbildet? Man bør gå nøye igjennom meglerens tilbud.
Eiendomsmegler 1 er det desidert største meglerfirmaet i Norge og har over 150 kontorer landet over. Det vil si at de har bred erfaring med kjøp og salg av boliger. Med omfanget av deres kontorer øker også sjansen for at megleren har svært god kjennskap til det lokale boligmarkedet rundt din bolig.
Meglere har best kunnskap rundt boligsalg og vil tjene mer dersom det blir et godt salg. Man kan derfor være sikker på at megleren gjør det han kan for å selge nettopp din bolig. Hvis man har tid og er villig til å ta risikoen, kan derimot det å selge selv spare deg for penger. Dette kan på den andre siden føre til færre potensielle kjøpere, da mange er skeptiske til å kjøpe av en privat selger. Derfor er det dine preferanser og din økonomiske situasjon som bør bestemme hvorvidt du vil ta i bruk Eiendomsmegler 1 sine tjenester. Selv om det koster penger å benytte seg av, kan man ofte spare på det.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg