Lurer du på hva en taksering koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for taksering, inkludert budsjett, alternativer, hvordan du kan spare penger og om det er verdt investeringen. Vi forklarer e-takst, lånetakst og verditakst, om du trenge rmegler, takstmann eller andre fagfolk. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Taksering av bolig eller annen eiendom kan vise til litt ulike ting, avhengig av hva takseringen skal brukes til, men er i alle tilfeller en form for verdivurdering. Det kan være flere grunner til at det er aktuelt å få en verdivurdering av eiendommen, for eksempel i forbindelse med refinansiering eller søknad om boliglån, salg av eiendom, forsikringssaker eller arveoppgjør.
Tidligere var det vanlig at både megleren og takstmannen var involvert i verdivurderingen av bolig. Megleren fokuserte på boligens markedsverdi, mens takstmannen utarbeidet en verditakst basert på boligens tekniske og vedlikeholdsmessige standard.
I senere tid har e-takst blitt utviklet som en standard innenfor eiendomsmegling, noe som har gitt mindre rom for å benytte skjønn i verdivurderingen. Ved hjelp av prishistorikk, dokumentasjon og statistikk stiller denne standarden høyere krav til meglerens nøyaktighet. Takstmannen er ikke lenger i like stor grad involvert i verdivurderinger, men utarbeider heller en teknisk tilstandsrapport som blir en del av salgsoppgaven i forbindelse med salg av eiendom.
Det er imidlertid fortsatt ikke helt uvanlig å benytte takstmann i verdivurdering av eiendom, og det finnes ingen fasit på hvilken type verdivurdering som er mest hensiktsmessig. Der megleren fortsatt har et større fokus på markedsverdi, vil takstmannen ha et større fokus på eiendommens tekniske tilstand. Er det snakk om arveoppgjør eller skilsmisseoppgjør er det ofte verditakst fra en takstmann som er mest aktuelt, mens boligsalg som oftest tilfaller megler. I tillegg vil en takstmann utføre taksering på andre gjenstander, som for eksempel næringseiendom, kjøretøy eller kunst.
Mange meglere markedsfører seg med gratis verdivurdering, og dette kan være et godt alternativ dersom du bare er nysgjerrig på om boligen har steget i verdi eller hvordan markedet ligger an. Det som er viktig å huske er at en gratis verdivurdering ikke alltid innebærer det samme som en taksering, og sjeldent fører til at du får en e-takst. Hvis megler skal utarbeide en e-takst vil dette i de aller fleste tilfeller være en betalt tjeneste, og det er e-takst du trenger dersom du for eksempel skal dokumentere boligens verdi i kontakt med banken.
Prisen for e-takst ligger vanligvis mellom 2000 - 5000 kroner, og prisen er først og fremst avhengig av hvor stor boligen din er og om den ligger langt unna meglerkontoret. Hvis du får e-taksering som en del av en større meglerpakke kan det totalt sett ende opp med å bli billigere, men du kan gjerne be om et spesifisert kostnadsoverslag slik at du er sikker på at du ikke betaler mer enn du tror.
Taksering som gjøres av en takstmann vil i de fleste tilfeller være dyrere enn megleren, sannsynligvis fordi takseringen på mange måter er grundigere og befaringen gjerne tar lengre tid. Også her vil prisen variere med størrelsen på eiendommen, i tillegg til at de tar betalt for kjøre- og reisetid. Prisene for verditakst starter på 4000 - 5000 kroner.
For taksering av landbruks - eller næringseiendom må du kontakte takstmannen for nærmere avtale. Her gjelder egne priser som i all hovedsak ikke er tilgjengelig på offentlige prislister.
Hva som er inkludert i prisen vil variere litt mellom de ulike tilbyderne, og selv om de aller fleste har prislister som er offentlig tilgjengelig følger de ikke en felles standard. Det kan derfor være vanskelig å få et realistisk bilde av hva det vil koste og hva som inkluderes i prisen. Vi anbefaler derfor at du innhenter tilbud fra flere ulike tilbydere, enten det er snakk om megler eller takstmann, slik at du lettere kan sammenligne de ulike tjenestene. Da kan du med fordel be om et detaljert prisoverslag der det går tydelig frem hva som er inkludert i prisen.
Hvis du skal ha en tilstandsrapport fra takstmannen vil du for eksempel ofte kunne få verditaksten billigere enn du ville gjort dersom du bare skulle ha verditakst. Ofte opererer takstmannen også med timepris, pris for innhenting av nødvendig dokumentasjon, samt ulike tillegg hvis det er snakk om garasje, utleieenhet, kryploft eller andre ting som skal være en del av befaringen. Noen har også egne priser for kjøring og reisetid, mens andre bare tar betalt for dette dersom eiendommen ligger utenfor fylkesgrensen.
Også blant meglere kan prisen variere en del, men her vil det ofte være større konkurranse mellom de ulike tilbyderne, slik at det kan være lettere for deg å prute på prisen. Du kan kontakte flere ulike meglere for e-takst og be om et kostnadsoverslag, for deretter å sammenligne prisene. Bare husk at det ikke nødvendigvis lønner seg å gå for den billigste megleren.
Selv om de fleste av oss foretrekker å ikke betale for mye, er det ikke slik at den billigste megleren nødvendigvis er det beste valget. Når det kommer til å utarbeide e-takst er det nok viktigere at du velger en megler som er lokalkjent og har erfaring med både boligtypen og det aktuelle markedet dersom det dreier seg om boligsalg.
I forhold til verdivurdering gjort av takstmann er e-takst helt klart det rimeligste alternativet, men ikke alltid det beste. E-takst er først og fremst nyttig i forbindelse med boligsalg og refinansiering av lån, men sier ikke mye om boligens tekniske verdi. Den tekniske verdien kan være veldig relevant i forbindelse med arveoppgjør, eller hvis noen skal kjøpes ut i forbindelse med skilsmisse.
Det finnes egentlig ingen alternativer til megler og takstmann dersom du trenger en dokumentert verdivurdering av boligen eller eiendommen din. Riktignok kan du benytte deg av kalkulatorer på nett, men dette er gratis verktøy som bare kan gi deg et estimat basert på statistikk om markedet og opplysninger som du oppgir. Resultatet vil ikke kunne brukes som dokumentasjon overfor banken eller en annen tredjepart.
Et godt tips for å spare penger på takseringen er å velge lokale fagfolk som har minimalt med reisevei. I tillegg til at de kan ha nyttige lokalkunnskaper som gjør at takseringen blir mer nøyaktig. Du kan også benytte deg av anbud og hente inn kostnadsoverslag fra flere ulike tilbydere, slik at du på en enkel måte kan sammenligne priser og velge det alternativet som passer budsjettet ditt best. Det vil for eksempel ofte være billigere å få takseringen som en del av en større pakke fra megleren, der du betaler for flere tjenester. Dette vil først og fremst være aktuelt om du skal selge boligen, og ikke om du skal refinansiere boliglånet.
Videre kan du passe på at megleren eller takstmannen ikke bruker unødvendig mye tid på befaringen med å gjøre det lett fremkommelig, og ved å fremskaffe nødvendig dokumentasjon på forhånd. Både megler og takstmann tar ofte ekstra betalt dersom de må hente ut for eksempel dokumentasjon på oppussing, tegninger for plan og fasade, målebrev og situasjonskart, forsikringsbevis og lignende.
Alle utgifter du har i forbindelse med refinansiering av boliglån kan dessuten gi deg skattefradrag. Dersom du har betalt for verdivurdering for å refinansiere boliglånet må du fylle ut dette selv i selvangivelsen for å få skattefradraget, siden de ikke er utfylt på forhånd.
Mange nordmenn betaler mer i boliglån enn de trenger på grunn av høye boliglånsrenter: Hele 4 av 5 kan spare flere tusen kroner i året på å få lavere rente. Renteradar er en tjeneste som gir deg de verktøyene du trenger for å sikre deg den beste boliglånsrenten.
Renteradar gir deg oversikt over de beste tilbudene for deg slik at du enkelt kan sammenligne din rente med markedets beste tilbud.
I tillegg har tjenesten en prutefunksjon som gjør at du, med kun to klikk, kan be banken din om å matche beste tilbud, eller bytte til en bank med et bedre tilbud. Renteradar overvåker også markedet, og gir deg beskjed hvis renten endrer seg. Kommer det et bedre tilbud fra en annen bank, får du varsel om dette.
Renteradar eies og driftes av Hayon AS som kjenner rentemarkedet godt og har bred erfaring innen teknologi, finans og konsulentvirksomhet.
Siden e-taksten ble innført i 2016 er det først og fremst megler som tar seg av selve verdivurderingen, og siden denne godkjennes av banken som en form for lånetakst har det ofte ingen hensikt å benytte seg av takstmann for å få en verditakst. Siden det som oftest er i forbindelse med boligsalg man ønsker en verdivurdering og taksering, og meglere har mye erfaring med denne prosessen. I tillegg til en verdivurdering kan megleren gi deg gode tips og råd om hvordan du kan få en høyere salgssum basert på lokasjon, målgruppe og boligens utgangspunkt.
Som vist vil en megler som oftest være rimeligere enn en takstmann, men en takstmann vil også gå grundigere til verks. Med teknisk tilstand som grunnlag vil verdiestimatet gjort av takstmannen kunne bli mer nøyaktig, og det er nok fortsatt slik at de fleste vil ha noe høyere tillit til takstmannen som fagperson. Dersom du skal selge kan dette gi utslag i budrunden med potensielle kjøpere, og som et minimum burde du i slike tilfeller ha en tilstandsrapport utarbeidet av en takstmann. Denne vil riktignok ikke si noe om hva boligen er verdt, men vil fortsatt representere en trygghet for potensielle kjøpere. Tilstandsrapport ble spesielt viktig etter endringene i avhendingsloven som trådte i kraft i januar 2022, som går ut på at en bolig ikke lenger kan selges med forbeholdet "selges som den er". Lovendringene førte til at selger fikk strengere opplysningsplikt, og kan bli erstatningsansvarlig for udokumenterte feil og mangler som kommer på mer enn 10.000 kroner.
For arveoppgjør og skilsmisseoppgjør vil vi nok anbefale verditakst fra takstmann, men her finnes det ingen fasit. I mange tilfeller vil alle de involverte partene ha god oversikt over boligens tekniske tilstand, og da vil det kanskje være tilstrekkelig med verdivurdering eller e-takst gjort av megler.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg