Lurer du på hva en boligselgerforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på boligselgerforsikring, inkludert hva en boligselgerforsikring dekker, andre alternativer, hvordan du kan spare penger, om det er verdt det, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Boligselgerforsikring ble tidligere kalt eierskifteforsikring, og er et forsikringstilbud som de aller fleste benytter seg av når de skal selge bolig. Med boligselgerforsikring slipper du som selger å stå ansvarlig for reklamasjoner som eventuelt måtte oppstå etter overtakelsen, og alle klager som kommer fra kjøper vil bli håndtert av forsikringsselskapet. Hvis du er veldig uheldig, kan krav fra kjøper komme opp i flere hundre tusen kroner, og dette kan bli et stort økonomisk problem dersom du ikke er forsikret.
Med boligselgerforsikring er du altså helt eller delvis dekket for økonomisk ansvar, og forsikringsselskapet tar seg av alt av små og store klager slik at du bare kan lene deg ubekymret tilbake i visshet om at det ikke er ditt problem om kjøper er ufornøyd. Advokater som er spesialisert på konflikter rundt kjøp og salg av bolig vil ta seg av alle reklamasjoner, selv småting som kan og burde løses utenfor en rettssal. Basert på avhendingsloven vil advokatene avgjøre om kjøper har et berettiget krav, og betale ut et eventuelt erstatningskrav på dine vegne. Forutsatt at du har vært helt ærlig og gitt uttømmende opplysninger om boligen du selger, vil du ikke kunne holdes økonomisk ansvarlig, verken av kjøper eller forsikringsselskapet.
Alt dette høres unektelig veldig positivt ut, men en boligselgerforsikring er også en relativt dyr forsikring. Et spørsmål mange stiller seg er dermed om dette er en forsikring som egentlig er nødvendig, eller om det finnes andre, og billigere, alternativer.
Om du ønsker å lese om boligselgerforsikring, kan du lese om det i vår artikkel om boligselgerforsikring.
Hvis du selger bolig som privatperson uten å benytte deg av megler eller advokat, vil du ha vanskeligheter med å finne et forsikringsselskap som er villig til å la deg tegne boligseglerforsikring. Dessuten er det stor sannsynlighet for at forsikringen da vil være dyrere, siden forsikringsselskapet anser private boligsalg som en større risiko enn boligsalg der fagfolk er involvert. Forsikringen kan også bli dyrere dersom du ikke har fått utarbeidet en tilstandsrapport eller boligsalgsrapport av en takstmann.
I gjennomsnitt bruker boligselgere 11.000 kroner på å tegne boligselgerforsikring, og prisen beregnes ut fra boligtype og den endelige salgssummen. Hver boligtype har en egen promillesats mellom 2-5 promille av salgssummen, og opererer i tillegg med en minimums- og maksimumspris. Maksprisen for boligselgerforsikring er vanligvis mellom 20.000 - 50.000 kroner, og prisene ser omtrent slik ut:
Siden boligselgerforsikring formidles via megler eller advokat har du ikke muligheten til å forhandle om pris eller sammenligne ulike forsikringsselskaper. Advokaten eller megleren vil ha en form for avtale med et bestemt forsikringsselskap, og denne avtalen vil også kunne ha innvirkning på den endelige prisen du må betale. Selve forsikringspremien trekkes direkte fra salgssummen i oppgjøret.
En boligselgerforsikring vil dekke det som basert på avhendingsloven anses som berettigede krav. Dette kan blant annet være:
At feilen eller mangelen er “vesentlig” betyr, etter endringen i avhendingsloven i januar 2022, at dersom det fremkommer feil eller mangler som ikke er dokumentert ved salg, må kjøper kun dekke inntil 10.000 kroner av kostnadene selv. Utover dette kan selger bli erstatningsansvarlig. Før måtte kostanden eller feilen utgjøre 5-6 prosent av salgssummen før det ble ansett som en vesentlig mangel som kjøper kunne klage på.
For å minimere risikoen for dette er det veldig viktig at du som selger fyller ut egenerklæringsskjemaet ærlig og samvittighetsfullt. Så lenge du opplyser om alle feil og mangler du vet om i dette skjemaet, i tillegg til at du får utarbeidet en utfyllende boligsalgsrapport, skal det mye til før kjøper har et reelt reklamasjonsgrunnlag.
Boligselgerforsikringen vil også dekke eventuelle feil som er gjort av takstmannen i boligsalgsrapporten, slik at hvis det har blitt gjort feil i for eksempel arealmålingen, er det forsikringsselskapet som eventuelt må rette et krav mot takstmannen. Selv om det er takstmannen som har gjort feil, er det nemlig du som selger som står ansvarlig for opplysningene som har blitt gitt, og dermed er det du personlig som måtte betalt ut erstatning til kjøper og deretter rettet et eget krav mot takstmannen.
De fleste av oss er allerede forsikret på flere måter, både via innbo- og husforsikring, via jobben eller gjennom en fagforening. Her er det ikke uvanlig at juridisk bistand er en del av pakken, men denne bistanden består ofte av et begrenset antall timer med rådgivning, i tillegg til at du ikke har den samme økonomiske dekningen dersom saken havner i retten. Selv om du altså har krav på juridisk rådgivning, må du sannsynligvis lete frem en spesialisert advokat på egen hånd, og det er ikke sikkert du har krav på like mye hjelp som du har behov for.
Hvis saken for eksempel havner i retten, kan du risikere å måtte betale for advokaten selv, i tillegg til at du kan ende opp med å måtte betale både erstatning og motpartens saksomkostninger dersom du taper. Hvis du ikke er veldig sikker på at kjøper ikke kan kommer med berettigede krav, kan dermed utgiftene til boligselgerforsikring være en liten sum å betale for å sove godt om natten, når det ikke finnes fullgode alternativer andre steder på markedet.
Det er vanskelig å spare penger på boligselgerforsikring, siden du i stor grad er avhengig av avtalen som foreligger mellom forsikringsselskapet og megler eller advokat. Dette gjør at du ikke får muligheten til å sammenligne prisene mellom de ulike tilbyderne, og du kan heller ikke forhandle om prisen så lenge du ikke oppnår direkte kontakt med forsikringsselskapet.
Forbrukerrådet mener imidlertid at det skal mye til før et forsikringsselskap kan nekte deg å tegne en forsikring som de tilbyr, selv som privatperson. I realiteten er det imidlertid slik at selv om du sikkert kan finne et forsikringsselskap som lar deg kjøpe forsikring uten at det går via megler eller advokat, risikerer du at denne uansett blir vesentlig dyrere. For forsikringsselskapet anses det som en større risiko å forsikre boligsalget dersom det ikke er kvalitetssikret av enten en megler eller advokat. Som et minimum kreves det ofte at en advokat står for kontrakt og oppgjør.
Hvis du selger en bolig av nyere dato, der kjøper vet hva han får og du ikke tror du risikerer klager i etterkant, kan du vurdere om boligselgerforsikring er noe du i det hele tatt har behov for. Svært mange konflikter kan løses privat eller via konfliktrådet, slik at utgiftene ikke nødvendigvis blir spesielt store. Så lenge du har vært ærlig med hensyn til boligens standard og eventuelle problemer, skal det i bunn og grunn mye til før kjøper har et berettiget krav. I slike tilfeller kan det være mer enn nok med den juridiske rådgivningen du får via andre forsikringer, om du i det hele tatt får behov for advokat.
Det er vanskelig å vite om boligselgerforsikring er verdt det før du faktisk står der med et stort erstatningskrav og en haug med bekymringer. Som med de aller fleste typer forsikringer merker du ikke at du trenger den før du virkelig trenger den.
For flere boligtyper er det helt klart begrenset hvor dyre feil og mangler som kan dukke opp, og du risikerer dermed å betale mer for forsikringen enn du ville gjort for å håndtere feilen på egen hånd. Samtidig er boligselgerforsikringen helt klart en trygghet, da alt av små og store ting som kan komme av klager håndteres av forsikringsselskapet, og du som selger slipper å bekymre deg for hvordan de skal løses.
I alle tilfeller vil vi råde deg til å undersøke hva som er dekket av andre forsikringer du har, i tillegg til at du leser vilkårene for boligselgerforsikringen nøye. Hvis du er usikker på hva noe i vilkårene betyr så kan du rette spørsmålet til megler eller advokat, ikke skriv under på noe før du er sikker på at du har forstått hva du signerer. Det kan være relativt store forskjeller i hva ulike forsikringer dekker, og hvis du har behov som går ut over hva forsikringen dekker er det ikke sikkert den er verdt pengene.
Hvorvidt boligselgerforsikring er en nødvendig utgift er det bare du som kan avgjøre, da det er du som kjenner din bolig og ditt boligsalg best, både med hensyn til budsjett og boligens tilstand.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg