Lurer du på hva Privatmegleren koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for Privatmegleren, inkludert ulike tjenester, meglerens provisjon og hvordan du kan spare penger. Les vår guide, så slipper du å betale for mye!
Privatmegleren er eid av Nordea og er blant de tre største landsdekkende eiendomsmeglerfirmaene i Norge målt etter omsetning. De har over 70 kontorer over hele landet og tilbyr meglertjenester innen kjøp og salg av brukte boliger, fritidsboliger, nybygg og næringseiendom. Siden 2007 har Privatmegleren vært markedsleder i de dyrere boligsegmentene i landet.
Et stort flertall av de som selger bolig gjør dette ved hjelp av en eiendomsmegler. Dette er fordi det er en komplisert prosess og tar mye tid. Samtidig foretrekker de som kjøper bolig å gjøre dette av en megler, da det forsikrer juridisk og økonomisk sikkerhet. Privatmegleren er autoriserte eiendomsmeglere som har bred kompetanse og erfaring, samtidig som hvert kontor har god kjennskap til det lokale boligmarkedet.
Ved hjelp av teknologien «Klikk» kan Privatmegleren tilby et verktøy som ingen andre norske meglere har mulighet til. Dette er et hjelpemiddel som via sosiale medier selv finner veien til potensielle kjøpere. På den måten kan Privatmegleren øke interessen for boligen din betraktelig.
I tillegg til hjelp med kjøp og salg av bolig, tilbyr Privatmegleren også hjelp til takseringer i form av verdivurdering, e-takst, tilstandsrapport og boligsalgsrapport. Gjennom samarbeidet med Nordea kan man få hjelp med de fleste behov i boligkjøpsprosessen, med blant annet kjøp, salg, lån og økonomisk rådgivning.
Privatmegleren har offentlige tilgjengelige prislister for hvert kontor. Den vanligste betalingsmodellen ved salg av bolig er meglerprovisjon. Det vil si at megleren tjener en forhåndsbestemt prosentandel av salgssummen på boligen. Hos Privatmegleren ligger denne andelen på mellom 1 – 3% og vil variere ut i fra forhold som geografisk beliggenhet, meglerens erfaring og boligens tilstand. Konkurranse mellom meglere kan også være med å påvirke hvor stor prosentandel provisjonen vil bestå av.
Meglere opererer også vanligvis med en minsteprovisjon. Dette er et minimumsbeløp som provisjonen ikke kan bli lavere enn. Privatmeglerens minsteprovisjon ligger på mellom 35.000 – 45.000 kroner. Minsteprovisjonen kan være en tjenlig løsning når man selger en billig bolig.
I tillegg til provisjonsbasert lønn, må også meglere tilby timespris. Hos Privatmegleren ligger denne prisen innenfor 1.800 – 2.300 kr per time. Timespris er et godt alternativ til de som kun ønsker hjelp med deler av salgs- eller kjøpsprosessen. Da vil man kunne få hjelp til de stegene man synes er for kompliserte eller ikke har tid til selv.
I tillegg til meglerprovisjonen må man være forberedt på å betale for andre poster rundt salget. Det er derfor viktig at man får en oversikt over det totale prisbildet og hva som er inkludert i prisen. Ulike meglere kan operere med varierende prislister og det kan være utfordrende som forbruker å få oversikt over hva totalprisen vil bli.
Hos Privatmegleren kommer disse kostnadene i tillegg til meglerprovisjonen:
Det vil også forekomme en del kostnader knyttet til markedsføring av boligen. Disse vil variere i forhold til hvor mye annonsering man selv ønsker. «Klikk» er en teknologi som markedsfører via sosiale medier, men Privatmegleren tilbyr også andre nettannonseringer og annonsering i lokalavis for rundt 5.000 – 12.000 kroner i tillegg. Det er også mulig å benytte seg av en samlet markedsføringspakke, og disse koster mellom 12.000 – 20.000 kroner.
Dersom boligen er del av et sameie, borettslag eller boligaksjeselskap, vil du måtte betale noe ekstra. I tillegg kommer også boligselgerforsikring, og prisen på denne avhenger av salgsprisen på boligen.
Hvor mye eiendomsmegleren får betalt i provisjon vil øke eller synke i takt med salgssummen til boligen. Jo mer den blir solgt for, jo mer vil megleren tjene.
Det er selger av bolig som betaler meglerens provisjon og de andre kostnadene knyttet til salget. Ellers er det vanligvis kjøperen som betaler for dokumentavgiften på 2,5 % av markedsverdien.
Hva som er betalingspraksis hos de ulike kontorene til Privatmegleren varierer. De fleste meglerne får betalt sitt honorar direkte fra oppgjøret når salget er i boks. Men det er også noen som ønsker betaling til et visst tidspunkt, for eksempel tre uker etter kontraktinngåelse. I slike tilfeller kan det være nødvendig å lånefinansiere kostnadene dersom man ikke har tilgjengelige midler før salgssummen blir overført. Når og hvordan betalingen skal skje kommer fram i kontrakten med megler. Les derfor denne nøye før du skriver under.
Det har tidligere vært vanlig praksis at meglere kan tilby progressiv provisjon, altså at provisjonshonoraret øker når boligprisen går over et visst nivå. For eksempel kunne megleren få 1,5 % opp til 4,5 millioner kroner og 5 % på alt over dette, men denne praksisen er ikke lenger lovlig.
I stedet for å la Privatmegleren gjøre hele jobben i forbindelse med salget, kan man selv ta del i prosessen og kun få hjelp til elementer man synes er vanskelige. På denne måten vil man spare penger ved at man slipper å betale meglerprovisjon. Med en provisjon på 2 % og et boligsalg til 4 millioner vil man da kunne spare 80.000 kroner.
Dersom man selger selv, bør man ha god kontroll på de ulike komponentene man må gjennom. Prosessen er tidkrevende og det krever at man har satt seg inn i det juridiske rundt salget. I tillegg til Privatmegleren, kan man også få hjelp av ulike nettaktører med salget. Aktører som Propr og Selgboligselv lar deg skreddersy hva du ønsker hjelp til når du selger privat.
Det er et hav av meglere og andre aktører som tilbyr hjelp med kjøp og salg av bolig. Når ulike aktører opererer med ulike priser og ulike benevnelser kan det også bli vanskelig for deg som forbruker å få en oversikt over hvor mye totalprisen blir hos den enkelte.
For å spare penger er en god idé å innhente tilbud hos ulike aktører. Det vil gjøre det enklere for deg å sammenligne priser og få en oversikt over hva som er inkludert i prisene. For å gjøre dette kan et lurt tips være å benytte seg av en anbudstjeneste. Da får du automatisk tilbud fra flere og kan enkelt få en oversikt. Det finnes også eiendomsmeglerkalkulatorer på nettet som også vil være til hjelp her.
Det er alltid mulig å prøve å forhandle på prisen til en megler. Dersom du har innhentet flere tilbud og sammenlignet priser har du en fordel i denne prosessen. Hvis du ønsker megleren med den dyreste prisen kan du kommunisere dette, samtidig som du legger til at du har fått et rimeligere tilbud hos en annen megler. Dette kan føre til at du får den ønskede megleren til en billigere penge. På denne måten kan man spare mellom 10.000 – 30.000 kroner.
Man må også huske på at en erfaren og suksessfull megler priser seg noe høyere enn en megler med mindre suksess. Prisen gjenspeiler ofte det man betaler for, en litt høyere pris kan føre til at du tjener mer på boligen.
Det kan være en fordel å benytte seg av Privatmeglerens tjenester av flere grunner. Først og fremst er dette en utbredt og erfaren aktør. Privatmegleren har kontorer over hele landet, og derfor vil du alltid finne en megler med god kunnskap om det lokale boligmarkedet.
I tillegg til å ha bred kompetanse tar også Privatmegleren i bruk moderne teknologi som skal gjøre prosessen effektiv. Ved hjelp av annonseverktøyet «Klikk» kan Privatmegleren finne potensielle kjøpere via sosiale medier, og appen «Mitt boligsalg» gir kunden full oversikt over hva som skjer i salgsprosessen. Det er flere kunder som har opplevd å ikke få solgt boligen sin ved hjelp av andre meglerfirmaer, som får solgt på et blunk ved hjelp av Privatmeglerens moderne metoder.
Med Privatmegleren vil man også kunne få hjelp til de fleste behov i boligsalgs- eller boligkjøpsprosessen. Samarbeidet med Nordea sikrer hjelp med kjøp, salg, lån og økonomisk rådgivning.
Den største ulempen med privatmegleren er som med alle andre meglere, det koster penger å benytte seg av tjenesten. Men dette kan det godt hende man får igjen i form av at man får solgt boligen sin til en høyere pris. Spørsmålet om det vil lønne seg å bruke Privatmegleren vil derfor avhenge av hva du verdsetter og din økonomiske situasjon.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg