Lurer du på hva en megler koster? I denne guiden får du vite alt du trenger om kostnader ved salg av eiendom og hvor mye megleren tar betalt. Les også om hvordan du kan kutte utgifter, hva som en inkludert i meglertjenestene og hva som ikke er det. Jo mer du vet, desto mer øker mulighetene dine for et vellykket og lønnsomt salg. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Et overveldende flertall av boligene som omsettes i Norge selges ved hjelp av megler. Ser vi på boligene som annonseres på finn.no er det kun 1% som selges av privatpersoner.
Du tenker kanskje ikke over det, men når du skal selge leiligheten din eller huset ditt, selger du faktisk et svært avansert produkt. En leilighet er ikke bare en fysisk kasse til å bo i med tak og fire vegger, men en teknisk komplisert gjenstand med historikk (ofte lang) og mange tekniske forhold som inkluderer rørsystemer, elektrisk anlegg og våtrom - som hver for seg krever egne autoriserte håndverkere.
Og selv om kjøp og salg av bolig er regulert av omfattende lover og regler, så er det svært mye å holde oversikt over. Ikke sjelden oppstår det konflikt mellom kjøper og selger. Noen løses relativt raskt og smertefritt, mens andre utvikler seg til årlange mareritt i rettssalen.
Selv om det er fullt mulig å selge bolig uten megler, er det altså gode grunner til at det store flertallet som selger bolig velger å betale en megler for å gjøre hele eller deler av jobben. Det dreier seg ikke bare om å oppnå høyest mulig pris, men om trygghet for begge parter. Også de aller fleste boligkjøpere foretrekker å kjøpe via en megler fremfor fra en privat selger.
Når du skal selge, skjer det i et marked som hele tiden er i endring og kan oppleves som lunefullt - til tross for at det historisk sett er kjennetegnet av prisoppgang over tid. Meglerne er spesialister på dette markedet og følger nøye med på utviklingen i markedet.
Det er med andre ord ikke uten grunn at kompetansekravene til meglere er høye. For å kunne bruke tittelen eiendomsmegler må du ha til sammen fem års utdannelse og erfaring.
Når du engasjerer en megler for å selge eiendommen din, er hans eller hennes oppgave å få en så høy pris som mulig. Dette er i både din og meglerens interesse. Men selv om megleren dermed jobber for deg, har megleren et vel så stort ansvar for at handelen foregår på en korrekt og ryddig måte.
Her er noen av de meglerens viktigste oppgaver:
Trenger du hjelp med å leie ut, er det en utleiemegler som kan bistå med dette.
Hva det koster å selge en eiendom kommer an mange faktorer, men hvis vi tar utgangspunkt i dagens gjennomsnittlige priser, kan du likevel danne deg et visst bilde:
Priseksempler: Selger du boligen din ved hjelp av megler koster det i dag i underkant av 100.000 kroner. Dette kan for eksempel dreie seg om en toroms leilighet i Oslo med en salgspris på 3 millioner. Skal du selge en ettroms leilighet vil du kanskje slippe unna med 80 - 90.000 kroner. Skal du selge en større leilighet eller et hus, kan kostnaden fort bli 130 - 140.000 kroner eller mer. Kort sagt, jo dyrere bolig du skal selge, desto høyere blir kostnaden ved å selge.
Andre priseksempler: Studerer du meglernes prislister, vil du finne en lang rekke poster som visning, fotografering, annonsering, informasjonsinnhenting, tinglysning og en rekke ulike gebyrer. Her dreier deg seg om beløper fra noen hundrelapper til noen tusen. De største postene er som regel markedsføring (10.000 - 30.000 kroner) og tilrettelegging / planlegging (10.000 - 18.000 kroner).
Meglerens provisjon: Det er imidlertid en post som er mye større enn alle andre: Meglerens provisjon, som er en prosentandel av det som blir den endelige salgsprisen, som regel litt over eller litt under 2%. Meglerne har også minimumsprovisjon for å sikre seg i de tilfellene det er snakk om å selge rimeligere boliger. Denne ligger ofte et sted mellom 20.000 og 50.000 kroner.
Hent tilbud fra flere meglere: Prisene mellom meglerne kan variere en god del, og et generelt råd er derfor å hente inn tilbud fra flere meglere før du bestemmer deg. Samtidig er det viktig å ikke velge megler kun basert på pris, men ut i fra en helhetsvurdering. Spør hvordan megleren ser for seg salgsprosessen. Kan megleren vise til vellykkede salg av lignende boliger i ditt område? Får du et godt inntrykk - ville du selv kjøpt bolig av vedkommende?
Siden meglere ofte bruker litt ulike begreper i sine prislister, kan det være vanskelig å sammenligne tilbudene. Hva som er inkludert i de ulike postene eller bakt inn i provisjonen kan også variere. Det er derfor viktig at du ser på meglernes tilbud helhetlig - og husker på at provisjonen er den største kostnaden for deg som selger.
Her er noen av postene som du må regne med ikke er inkludert:
Hvis boligen din er del av et borettslag eller sameie, vil du også måtte betale et mindre beløp for at megleren skal innhente nødvendig informasjon fra forretningsfører. Hvis det er snakk om forkjøpsrett må denne også avklares.
Selv om du ikke er forpliktet til å tegne en boligselgerforsikring vil du som regel bli rådet til å gjøre det. Dette er også en utgift som kommer i tillegg.
Megleren får en fast prosentvis provisjon av salgssummen, som regel mellom 1 og 4% og som oftest i underkant av 2-tallet. Størrelsen varierer ellers noe fra megler til megler, fra landsdel til landsdel og konkurransen mellom meglerne. I Oslo ligger derfor den gjennomsnittlige provisjonen noe lavere enn landsgjennomsnittet.
Når du forhandler om størrelsen på provisjonen - noe du absolutt bør gjøre - så ha i bakhodet at megleren kun sitter igjen med om lag en tredjedel av provisjonen til seg selv og at det er denne tredjedelen du har å gå på. Dette er altså meglerens lønn. De øvrige 2/3 av provisjonen går til meglerbyrået og til å dekke driften.
Som et alternativ til provisjon kan du velge å heller betale megleren honorar per arbeidstime. Dette er en betalingsmodell som de færreste benytter seg av, men som meglerne er lovpålagt å tilby. Prisene ligger som regel mellom 1.500 og 2.500 kroner per time. Timepriser kan være en god løsning hvis du for eksempel selv gjør det meste av salgsjobben og kun overlater mindre deler til en megler.
Det viktigste enkeltgrepet du kan foreta deg for å holde kostnadene nede, er å hente inn tilbud fra flere meglere. La dem konkurrere om å få oppdraget. Vær imidlertid varsom med å fokusere utelukkende på lavest pris eller høyest verdivurdering. En høy verdivurdering kan kanskje virke fristende, men kan skremme potensielle kjøpere fra å komme på visning.
Bruk litt tid på research og finn ut om det er meglere som har utmerket seg i ditt nærområde. Du kan også kontakte deres tidligere oppdragsgivere for å høre om de er fornøyd. Et annet alternativ er å hente inn flere tilbud fra meglere via vår gratistjeneste her på Meglersmart, og på denne måten sammenligne tilbudene.
Velg en megler som du får god kontakt med og som virker trygg, ærlig og inngir tillit. Spør om hvordan megleren ser for seg prosessen og finn ut hvor godt vedkommende kjenner nærområdet. Det er viktig når potensielle kjøpere spør.
Gå også nøye gjennom tilbudene du får. Finn ut hva som er inkludert og hva som kommer i tillegg. Er det ting du ikke forstår så kontakt megleren og spør.
Hvor godt megleren kan ta seg betalt kommer til en viss grad an på hvor mye du er villig til å betale. De fleste meglere vil kunne gå noe ned i pris hvis de virkelig ønsker oppdraget. Siden meglernes tilbud består av en rekke enkeltposter, kan det være vanskelig å finne ut hva som faktisk er det beste tilbudet prismessig.
Et generelt råd er derfor å ikke gå på hver enkelt post, men på det eneste som virkelig betyr noe, nemlig totalprisen. Får du megleren til å justere provisjonen ned, vil selv noen få tidels prosent få stort utslag i kroner og øre. Hvor mye du kan regne med å få ned prisen vil variere, men 15.000 - 40.000 kroner er ikke uvanlig. Jo høyere verdivurdering desto mer vil du kunne spare.
Dyktige meglere med mye å gjøre vil som regel være mindre villig til å gi avkall på fortjeneste enn unge og sultne meglere som er ivrige etter å få oppdraget. Igjen må du tenke nøye over hvilken megler du tror vil gjøre den beste jobben, få flest på visning og oppnå høyest pris.
Når du skal forhandle pris så ha realistiske forventninger. Som nevnt over, har megleren som regel kun sin egen lønn å forhandle med, som utgjør en tredjedel av provisjonen.
Hvis du selger boligen din på egenhånd uten bruk av megler, vil du kunne kutte kostnadene betydelig. For det første unngår du den største utgiften - provisjon til megleren - og slipper i tillegg tilretteleggingsgebyr, visningsgebyr, administrasjonskostnader og kanskje også fotografering og styling av bolig.
Du må imidlertid fortsatt betale for at en takstmann skal lage en tilstandsrapport, innhenting av nødvendig offentlig dokumentasjon, og annonsering.
Forutsetningen for å selge selv er imidlertid at du har kapasitet til å sette deg inn i prosessen og kan sette av nok tid. Forbrukerrådet har laget en sjekkliste for deg som vil selge uten megler. Du kan også lese vår innholdsrike guide om alt du må tenke på når du skal selge bolig uten megler her.
Om du velger å selge uten megler, finnes det i dag en rekke nettbaserte firmaer som tilbyr tjenester ved boligsalg. Du kan da få hjelp til de delene av salgsprosessen du har behov for. Dermed kan du fortsatt være “din egen megler” og heller betale for det du føler deg usikker på eller er komplisert. Du kan for eksempel bestille bygningssakkyndig (takstmann) eller få hjelp til salgsavtalen, utforming av annonse, fotografering selve oppgjøret.
Hvor mye du sparer kommer helt an på hvor mange tjenester du kjøper, men provisjonen er uansett penger du sparer.
Som et alternativ til boligsalgstjenestene på nettet kan du også bruke en advokat til de formelle prosedyrene som salgskontrakt og oppgjør.
Kjøp og salg av bolig handler om store verdier. Både selger og kjøper er derfor opptatt av trygghet. Og det store flertallet av boligsalg foregår altså ved hjelp av megler. De fleste konkluderer altså i praksis med at meglerne er verdt prisen.
Men om det er det riktige valget for deg er ikke dermed gitt. Har du forutsetninger for å gjøre jobben selv og er villig til å påta deg risikoen, kan du spare betydelige beløp.
Om du synes det er dyrt å betale megleren 1 - 3 % av salgssummen, så tenk at dere er i samme båt. Tjener megleren mer, tjener også du mer. Eller for å bruke et annet perspektiv: Får du inn ett eneste ekstra bud kan det i praksis dreie seg om 40 - 50.000 kroner eller mer - et beløp som i seg selv tilsvarer en gjennomsnittlig meglerprovisjon.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg