Lurer du på hva en eiendomsmegler i Bergen koster? Prisene på meglertjenesten varierer og det kan være utfordrende å få oversikt. Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på meglertjenesten, inkludert hvordan du kan spare penger, hva som er inkludert i prisen, gode råd og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
En eiendomsmegler yter meglertjenester innen kjøp og salg av eiendom. Eiendomsmeglere driver megling av brukt bolig, fritidsbolig, nybygg, næringseiendom og tomter. En eiendomsmeglers arbeidsoppgaver er mangfoldige og inkluderer blant annet verdivurdering av bolig og fastsettelse av e-takst. Det inkluderer utvikling av salgsstrategi og rådgiving vedrørende aktuelle oppgraderinger av boligen og boligstylist. Arbeidsoppgavene omfatter tilrettelegging av boligen før visning, foto og presentasjon. Videre omfatter det utarbeiding av prospekt og markedsmateriell, samt kontakt med potensielle kjøpere. En megler arrangerer og gjennomfører visninger og budrunde. Eiendomsmegleren henter og håndterer alle nødvendige offentlige dokumenter, driver kjøpshjelp og ferdigstiller oppgjøret. Noen meglerkontorer tilbyr flyttehjelp, som vask, bæring, pakking etc., ved siden av de tradisjonelle meglertjenestene. Noen driver også utleiemegling.
Et vellykket boligsalg innebærer som regel en lokalkjent eiendomsmegler med lang fartstid og høy kompetanse på den type bolig du skal selge. Meglere er spesialister på å skape interesse for eiendom og vet hvilke knapper å trykke på i en salgsprosess. En dyktig megler og dens nettverk kan bety mye for salgsprisen på boligen din. Valg av megler er derfor ikke likegyldig, og i Bergen har man en rekke ulike meglerkontorer å velge mellom. Hvor lang tid det tar å selge en bolig varierer, men megleroppdraget har en tidsramme på 6 måneder. Det er også mulig å avtale kortere avtale med megleren.
Prisen på meglertjenesten varierer ut i fra en rekke faktorer. Ettersom meglere som oftest jobber ut i fra prosentvis provisjon av salgssum er nettopp salgssummen på boligen avgjørende. Ved prosentvis provisjon øker meglerens provisjonen parallelt med prisen på boligen. Vanligvis ligger provisjonen et sted mellom 1- 4% av salgsprisen.
En annen betalingsmodell for meglertjenesten er timepris. Normal timepris for en megler ligger på rundt 2000 kroner. Merk at det kan være utfordrende å estimere hvor mange timer et boligsalg tar. Det kan derfor være vanskelig å si hva sluttprisen blir. Dette er det viktig at man avklarer med megleren før man begynner salgsprosessen.
Merk at eiendomsmeglere som regel også tar en minstepris for jobben, som regel rundt 40.000 kroner. Snakk med megleren om dette før dere setter igang prosessen.
Andre meglerkostnader man må regne med er oppstartgebyr/ tilretteleggingsgebyr,, administrasjonsgebyr og andre gebyrer, oppgjørshonorar, kostnader til prospekt/salgsoppgaver, garanti/garantipremie og inneståelseserklæring. Meglerkontorene priser dette svært ulikt, så be megleren oppgi alle tilleggsutgifter.
Selv om den største utgiften ved et boligsalg er selve meglerkostnaden tilkommer det flere faste utgifter. Dette inkluderer blant annet kostnader til anskaffelse av nødvendig dokumentasjon, markedsføring og utarbeidelse av prospekt, tilstandsrapport og forsikringer. Da det kan være svært utfordrende å få oversikt over alle kostnadspostene er det viktig at du ber megleren legge frem dette. Det skal godt gjøres å betale mindre enn 100.000 kroner for et boligsalg.
Det er viktig å skille mellom meglerprovisjon og prisen for hele boligsalget. Meglerprovisjonen inkluderer nettopp det - provisjonen til megleren. I noen tilfeller kan man få en gratis verdivurdering på kjøpet, men også dette blir mindre vanlig. Det kan synes som det er mer som kommer i tillegg enn det som er inkludert i prisoverslagene. Meglerkontorene oppgir svært ulike priser for lignende tjenester og inkluderer ulike tjenester i postene. Man må derfor være nøye når man sammenligner priser. Før du velger megler anbefales det at du får en oversikt over alle utgifter og nøyaktig pris - alle kostnader inkludert.
Her lister vi noen av utgiftspostene som inngår i et boligsalg. Merk at prisene på tjenestene er svært varierende.
Inntekter til meglerforetaket
Markedsføring
Andre utgiftsposter
Kjøpers omkostninger
Når boligselger engasjerer en megler er den vanligste betalingsmodellen provisjon av salgssum. Provisjon av salgssum innebærer at megleren betales etter en fast prosentvis provisjon av boligsalget. Meglerens provisjon øker altså parallelt med prisen på boligen. Provisjonen ligger som regel et sted mellom 1- 4% av salgsprisen. Provisjonsprosenten varierer ut i fra meglers vurdering av markedet, avstander, antatt arbeidsmengde, forventet salgssum og lignende. Inntil 2008 var det vanlig med progressiv provisjon, men dette er ikke lenger er tillatt. Progressiv provisjon innebærer at meglerens prosentvise honorar øker i det prisen når en viss sum. Det er mulig å forhandle på provisjonen, men merk at megleren som regel kun får en tredjedel av provisjonen selv. Provisjonen utbetales til megler når boligsalget er gjennomført.
Merk at eiendomsmeglere som regel også tar en minstepris for jobben, som regel rundt 40.000 kroner. Snakk med megleren om dette før dere setter igang prosessen.
Dersom du ønsker å spare penger på meglertjenesten kan du følge disse rådene:
Sammenlikne ulike aktører og priser: Motta og sammenligne uforpliktende tilbud fra flere meglere. På nett finner du flere anbudstjenester der du på en enkel og effektiv måte kan hente og sammenligne tilbud.
Forhandle på pris: Det er fullt mulig å forhandle på prisen ved å fortelle meglerne om bedre tilbud du har mottatt eller ved at du forteller at du synes prisen er for høy. Vær tøff og la meglerne konkurrere om deg. Det finnes flere historier der man har fått store priskutt ved forhandling.
Velg en lokal megler: Dersom du velger en lokal megler unngår du eventuelle utgifter for reisevei. En lokal megler kjenner markedet i området godt og sitter derfor på kunnskap som kan øke verdien på boligen.
Velg meglertjeneste fra dagligbanken: Mange vil få et rimeligere tilbud ved å velge megler fra dagligbanken.
Meld deg inn i et boligbyggelag: Dersom du er medlem i et boligbyggelag får du gjerne rabatt på meglertjenester.
Kjøp hele meglerpakken fremfor å hente tjenester fra ulike tilbydere: Prisene vil vanligvis bli lavere dersom du engasjerer ett meglerfirma og en megler til å gjøre hele boligsalget.
Benytt selvhjelpstjenester: I dag ser man en økende interesse for å gjøre deler av boligsalget selv. Et boligsalg er svært omfattende og derfor kan en selvhjelpstjeneste være nyttig. Med en selvhjelpstjeneste kan du hente de tjenestene du behøver og gjøre resten av salget selv.
Selg bolig uten megler: Det er mulig å spare penger på meglertjenesten ved å selge selv. Husk imidlertid at det ikke er sikkert at du til syvende og sist faktisk sparer penger! En megler vil mest sannsynlig kunne skape mer interesse og med dette også øke salgssummen på boligen din. Vurder derfor privat boligsalg nøye. Har du kapasiteten og kunnskapen som trengs?
Det kan være svært utfordrende å få en god oversikt over prisen for meglertjenesten. Meglerkontorene har svært ulike oppsett hva angår prisoverslag, og det er derfor vanskelig å vite hva som er inkludert i tjenestene og ikke. Her er det beste rådet å ta direkte kontakt med de ulike meglerne.Kartlegge alle utgifter, de som er inkludert i overslaget og de som kommer utenom.
Når man selger eller kjøper bolig står det store verdier på spill. Det er derfor også naturlig at man blir mer prisbevisst enn vanlig. Det er allikevel verdt å huske at det er flere ting å vurdere enn pris, slik som erfaring, kompetanse, nettverk og lokalkunnskap. Den største fordelen ved å benytte en eiendomsmegler er at megleren er spesialist på boligmarkedet, kjenner de lover og regler som gjelder og er ekspert på salg. De mest vellykkede boligsalgene inkluderer som oftest en faglig sterk megler med god kjennskap til markedet det megles i. Det er derfor ikke tilfeldig hvilken eiendomsmegler du velger. Når du leter etter megler i Bergensområdet så husk at pris er ikke alt!
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg